Biblioteka Narodowa używa na swojej stronie plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. [zamknij]
{Blog Biura Finansowo-Księgowego BN o finansach i rachunkowości instytucji kultury}

Przechowywanie danych nadmiarowych w dokumentacji pracowniczej

Autor: Gazeta Podatkowa, 13:22 02-11-2020
Kategorie: Co nowego?

www.gazetapodatkowa.pl - podatki, rachunkowość, prawo pracy, składki, zasiłki, emerytury, księgowośćW związku z zatrudnieniem pracownika w ramach stosunku pracy, pracodawca jest zobowiązany założyć i prowadzić dokumentację pracowniczą. Wymaga to gromadzenia szeregu danych dotyczących pracownika, których źródłem są m.in. świadectwa pracy, kwestionariusze osobowe, świadectwa szkolne i inne dokumenty uzyskiwane przez pracodawcę. Wszystkie te dane muszą być przechowywane zgodnie z obowiązującym prawem. … więcej o Przechowywanie danych nadmiarowych w dokumentacji pracowniczej

„ABC rekrutacji” w wytycznych Prezesa UODO

Autor: Gazeta Podatkowa, 08:36 17-09-2020
Kategorie: Co nowego?

www.gazetapodatkowa.pl - podatki, rachunkowość, prawo pracy, składki, zasiłki, emerytury, księgowośćProces rekrutacji niewątpliwie wiąże się z koniecznością przetwarzania danych osobowych kandydata ubiegającego się o przyjęcie do pracy. Pracodawcy w trakcie pozyskiwania nowych pracowników powinni przede wszystkim pamiętać o tym, aby nie żądać od kandydata danych nadmiarowych, które są niepotrzebne do przeprowadzenia rekrutacji. Ponadto dane osobowe nie mogą być zbierane na zapas. O zasadach przetwarzania danych osobowych podczas rekrutacji przypomina Prezes UODO w publikacji „ABC rekrutacji” dostępnej na stronie www.uodo.gov.pl. … więcej o „ABC rekrutacji” w wytycznych Prezesa UODO

Zadania i rola inspektora ochrony danych w firmie i instytucji w czasie epidemii

Autor: Gazeta Podatkowa, 09:24 27-08-2020
Kategorie: Co nowego?
Tagi:

www.gazetapodatkowa.pl - podatki, rachunkowość, prawo pracy, składki, zasiłki, emerytury, księgowośćCzas epidemii zweryfikował działalność wielu firm i instytucji, takich jak urzędy, szkoły czy uczelnie. Duża ich część musiała przewartościować swoje działania i nauczyć się pracować zdalnie lub przyspieszyć proces informatyzacji. Czynności te niewątpliwie wiążą się z przetwarzaniem danych osobowych, co powoduje konieczność objęcia ich jeszcze większą ochroną. Pojawiły się również zupełnie nowe problemy, jak np. dopuszczalność mierzenia temperatury lub kierowania pracowników na badania w związku z pandemią. W tych aspektach działalność inspektora ochrony danych i jego funkcja doradcza mogą okazać się nieocenione. … więcej o Zadania i rola inspektora ochrony danych w firmie i instytucji w czasie epidemii

Pozyskiwanie danych osobowych na etapie rekrutacji i zatrudnienia

Autor: Gazeta Podatkowa, 10:13 24-08-2020
Kategorie: Co nowego?

www.gazetapodatkowa.pl - podatki, rachunkowość, prawo pracy, składki, zasiłki, emerytury, księgowość Zakres danych osobowych, jakich pracodawca może żądać od kandydata do pracy i od pracownika, wynika z przepisów Kodeksu pracy. Przepisy w tym zakresie dostosowane są do zasad wynikających z unijnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Przy czym zakres danych żądanych na etapie zatrudnienia różni się nieco od danych żądanych od pracownika. … więcej o Pozyskiwanie danych osobowych na etapie rekrutacji i zatrudnienia

Przetwarzanie danych osobowych dla potrzeb ZFŚS

Autor: Gazeta Podatkowa, 09:23 06-02-2020
Kategorie: Co nowego?

Gazeta PodatkowaJednym z obowiązków pracodawcy jest zaspokajanie w miarę możliwości potrzeb socjalnych pracowników. W większości przypadków realizacja tego obowiązku następuje w ramach zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Pracodawca, przyznając świadczenia socjalne z tego Funduszu, musi mieć na względzie zasady przetwarzania danych osób uprawnionych do świadczeń. … więcej o Przetwarzanie danych osobowych dla potrzeb ZFŚS

Przetwarzanie danych kandydata do pracy

Autor: Gazeta Podatkowa, 09:41 24-10-2019
Kategorie: Co nowego?

Gazeta PodatkowaPrzepisy Kodeksu pracy wyraźnie określają jakich danych może żądać pracodawca na etapie zatrudnienia od kandydata do pracy. Katalog tych danych uległ zmianom już po wejściu w życie unijnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Pracodawca może przetwarzać również inne dane kandydatów do pracy, jeśli zezwala mu na to przepis prawa, a także gdy zgodę na takie przetwarzanie wyrazi sam kandydat. … więcej o Przetwarzanie danych kandydata do pracy

Zgłoszenie naruszenia ochrony danych osobowych

Autor: Gazeta Podatkowa, 10:54 13-08-2018
Kategorie: Co nowego?

Gazeta PodatkowaPodstawowym obowiązkiem administratora ochrony danych osobowych, a więc każdego przedsiębiorcy, jest zgodne z prawem przetwarzanie danych osobowych. W pojęciu tym mieści się prawidłowe przechowywanie danych osobowych oraz zabezpieczenie ich przed dostępem osób nieuprawnionych. RODO określa też obowiązki w przypadku naruszenia ochrony danych osobowych, dlatego procedury dotyczące ochrony danych osobowych powinny obejmować także takie zgłoszenie. … więcej o Zgłoszenie naruszenia ochrony danych osobowych

„Literowe” informacje do ogólnego wglądu

Autor: Gazeta Podatkowa, 11:04 19-07-2018
Kategorie: Co nowego?

Gazeta PodatkowaBardzo częstą praktyką w zakładach pracy jest wskazywanie przez pracowników na liście obecności przyczyn swojej absencji. Na ogół używane są w tym celu różne oznaczenia literowe, które podpowiadają, z jakiego powodu pracownik jest nieobecny w pracy. Po wejściu w życie RODO stosowanie takich praktyk może naruszać zasadę ochrony danych osobowych. … więcej o „Literowe” informacje do ogólnego wglądu

Zawieranie umów po wejściu w życie RODO

Autor: Gazeta Podatkowa, 09:34 14-06-2018
Kategorie: Co nowego?

Gazeta PodatkowaOd 25 maja br. obowiązują przepisy ogólnego Rozporządzenia w zakresie danych osobowych (RODO) oraz nowej krajowej ustawy o ochronie danych osobowych. Specyfika tych przepisów powoduje, że zawierając umowy po tej dacie warto uwzględniać w kontraktach ich treść oraz wpisywać w nich postanowienia odnoszące się także do danych osobowych. … więcej o Zawieranie umów po wejściu w życie RODO