Biblioteka Narodowa używa na swojej stronie plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. [zamknij]
{Blog Biura Finansowo-Księgowego BN o finansach i rachunkowości instytucji kultury}

Przetwarzanie danych kandydata do pracy

Autor: Gazeta Podatkowa, 09:41 24-10-2019
Kategorie: Co nowego?
Tagi: , , ,

www.gazetapodatkowa.pl - podatki, rachunkowość, prawo pracy, składki, zasiłki, emerytury, księgowośćPrzepisy Kodeksu pracy wyraźnie określają jakich danych może żądać pracodawca na etapie zatrudnienia od kandydata do pracy. Katalog tych danych uległ zmianom już po wejściu w życie unijnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Pracodawca może przetwarzać również inne dane kandydatów do pracy, jeśli zezwala mu na to przepis prawa, a także gdy zgodę na takie przetwarzanie wyrazi sam kandydat. … więcej o Przetwarzanie danych kandydata do pracy

Zgłoszenie naruszenia ochrony danych osobowych

Autor: Gazeta Podatkowa, 10:54 13-08-2018
Kategorie: Co nowego?
Tagi: , , , ,

www.gazetapodatkowa.pl - podatki, rachunkowość, prawo pracy, składki, zasiłki, emerytury, księgowośćPodstawowym obowiązkiem administratora ochrony danych osobowych, a więc każdego przedsiębiorcy, jest zgodne z prawem przetwarzanie danych osobowych. W pojęciu tym mieści się prawidłowe przechowywanie danych osobowych oraz zabezpieczenie ich przed dostępem osób nieuprawnionych. RODO określa też obowiązki w przypadku naruszenia ochrony danych osobowych, dlatego procedury dotyczące ochrony danych osobowych powinny obejmować także takie zgłoszenie. … więcej o Zgłoszenie naruszenia ochrony danych osobowych

„Literowe” informacje do ogólnego wglądu

Autor: Gazeta Podatkowa, 11:04 19-07-2018
Kategorie: Co nowego?
Tagi: , , ,

www.gazetapodatkowa.pl - podatki, rachunkowość, prawo pracy, składki, zasiłki, emerytury, księgowośćBardzo częstą praktyką w zakładach pracy jest wskazywanie przez pracowników na liście obecności przyczyn swojej absencji. Na ogół używane są w tym celu różne oznaczenia literowe, które podpowiadają, z jakiego powodu pracownik jest nieobecny w pracy. Po wejściu w życie RODO stosowanie takich praktyk może naruszać zasadę ochrony danych osobowych. … więcej o „Literowe” informacje do ogólnego wglądu

Zawieranie umów po wejściu w życie RODO

Autor: Gazeta Podatkowa, 09:34 14-06-2018
Kategorie: Co nowego?
Tagi: , , ,

www.gazetapodatkowa.pl - podatki, rachunkowość, prawo pracy, składki, zasiłki, emerytury, księgowośćOd 25 maja br. obowiązują przepisy ogólnego Rozporządzenia w zakresie danych osobowych (RODO) oraz nowej krajowej ustawy o ochronie danych osobowych. Specyfika tych przepisów powoduje, że zawierając umowy po tej dacie warto uwzględniać w kontraktach ich treść oraz wpisywać w nich postanowienia odnoszące się także do danych osobowych. … więcej o Zawieranie umów po wejściu w życie RODO